News

Kendrick Lamar câștigă un premiu... și nu e cel la care te așteptai!

Stefana Macovei
April 17, 2018 23:03 PM

Faceți loc, faceți loc! De ce? Ei bine, Premiul Pulitzer pentru muzică a fost anunțat luni, iar câștigătorul este, nimeni altul, decât Kendrick Lamar!

În caz că se întâmplă o situație atipică și nu știi cine este Kendrick Lamar, află că e un rapper arhicunoscut și extrem de îndrăgit, unul dintre cei mai consacrați din industrie! De ce vine vestea asta ca ceva surprinzător, poate te întrebi? Well, este prima dată în istorie când o operă non-jazz și non-clasică pleacă acasă cu un astfel de premiu. Bob Dylan a mai câștigat în 2008 Premiul Pulitzer, însă la categoria de literatură – ca singurul muzician de până atunci.

Mai mult, Kendrick Lamar intră în rândul faimoșilor artiști ca Aaron Copland, Samuel Barber, Ornette Coleman sau Steve Reich, care au mai fost decorați cu această distincție. Albumul său DAMN a fost, iată, considerat destul de genial (cel puțin) ca să merite acest premiu. Și pe bună dreptate, trebuie să recunoaștem că este, într-adevăr, o capodoperă. Acesta a fost descris ca „o colecție de muzică virtuoasă, unită de autenticitatea autohtonă și dinamismul ritmic care oferă piese emoționante, cuprinzând complexitatea vieții moderne afro-americane.”

Kendrick Lamar este originar din Campton, California iar stilul său muzical e o combinație între hip-hop, jazz, blues și un strop de poezie. Piesele rapperului în vârstă de 30 de ani au influențat și inspirat o generație întreagă de tineri, tratând teme ca incorectitudinea politică, printre altele. Muzica sa este una educativă, dacă vrei, care exprimă o realitate și un adevăr crud, pe care minoritatea de culoare din America o cunoaște și o trăiește pe propria piele. DAMN a mai câștigat un Grammy în ianuarie pentru cel mai bun album de rap.

Premiile Pulitzer sunt cele mai importante din industria jurnalistică, un fel de Oscarurile acesteia, altfel spus, și se acordă în fiecare an, încă din 1917. Marele premiu în 2018 a mers către autorii articolelor despre abuzurile sexuale ale lui Harvey Weinstein, care au generat mișcările #MeToo și #TimesUp: The New York Times pentru Jodi Kantor și Megan Twohey și The New Yorker pentru Ronan Farrow.

Bravo, Kendrick Lamar! Era și timpul!

Foto: Instagram